20 квітня, 2024
Ми в соцмережах

В Україні розпалася парламентська коаліція

  • 3 вересня, 2008 17:04

Фракція Наша Україна-народная самооборона проголосувала за вихід з парламентської коаліції, передає 5 канал.

Таке рішення було ухвалене на екстреному засіданні фракції НУ-НС. За це рішення проголосували 39 членів фракції при необхідних 37 голосах.

За словами народного депутата від НУ-НС Романа Зварича, офіційна заява, ймовірно, буде оголошена вранці з трибуни Верховної Ради.
 
За повідомленням 5 каналу, голова парламенту Арсеній Яценюк також проголосував за вихід з коаліції.
 
Раніше народний депутат від НУ-НС, лідер Української народної партії Юрій Костенко підкреслив, що згідно Конституції, повинна бути більшість депутатів - членів фракції НУ-НС, які проголосують за вихід з коаліції.
 
"Цьому присвячується і сьогоднішнє екстрене засідання нашої фракції за участю всіх членів Кабінету міністрів від нашої фракції", - сказав він.
 
Депутат підкреслив, що депутати від УНП вважають, що фракція НУ-НС "повинна припинити участь в цій коаліції".
 
"Виходить дуже дивна ситуація: юридично ми в коаліції, але ні на одне коаліційне рішення ми не впливаємо.360, 370 голосів, які сьогодні продемонструвала фракція БЮТ з своїми новими партнерами - Партією регіонів, комуністами і Блоком Литвина повністю перекреслюють всі наші попередні політичні домовленості, а значить і політичну програму", - підкреслив Костенко.
 
За його словами, про це свідчить голосування щодо проектів заяв, якими Верховна Рада повинна була дати належну оцінку тому, що відбувалося в кавказькому регіоні.
 
"Сумісні голосування фракцій БЮТ і Партії регіонів щодо грузинського питання і загальний підхід цих фракцій до зміни базових принципів у функціонуванні української влади – повернення до Закону про Кабмін, СБУ, імпічмент Президентові, місцеві адміністрації, – це ознака того, що в реаліях Партія регіонів і БЮТ ведуть системнішу спільну роботу, ніж НУ-НС і БЮТ", – відзначив Костенко.
 
Він констатував, що хоча "юридично демократична коаліція була заснована, вона так і не відбулася". "Де-факто за рік діяльності демократична коаліція не може звітувати ухваленню базових законів, яких накопичилося понад 200, на основі яких в країні можна реалізувати системні зміни у напрямі демократії", – відмітив лідер УНП.
 
Як прогнозує Костенко, "якщо нова коаліція – між ПР і БЮТ – формалізується за 30 днів, ніяких перевиборів не буде. У іншому випадку, згідно з Конституцією, потрібно йти на нові вибори".
 
При цьому, на його думку, "фракції НУ-НС немає сенсу прикривати своєю присутністю те, що робитимуть її колеги з БЮТ з іншими фракціями – зокрема, Партії регіонів".
 
Як повідомлялося, народний депутат України від БЮТ Андрій Шкиль заявляє, що Блок Юлії Тимошенко не збирається ініціювати імпічмент Президента України Віктора Ющенка. Про це «Журнал Житомира» повідомляє Кореспондент.
Поділитись

Новини по темі: