20 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Культура
  • Монумент героям повісті «Діти підземелля» пропонують розмістити на Житомирському кладовищі

Монумент героям повісті «Діти підземелля» пропонують розмістити на Житомирському кладовищі

  • 29 серпня, 2008 9:58

У київського скульптора Євгенія Бортко незвичайне хобі: він робить макети пам'ятників літературним героям.

Сьогодні його портфоліо включає вже декілька десятків поки що не затребуваних шедеврів, які ентузіаст пропонує чиновникам, роз'їжджаючи по українських містах. Ознайомившись з революційними проектами Бортко, функціонери починають підозрювати творця в неосудності.
 
Зрозуміти чиновників на місцях легко: бачення скульптором героїв улюблених книг може спантеличити кого завгодно. Так, монумент героям повісті Владимира Короленко «Діти підземелля» він пропонує розмістити на одному з житомирських кладовищ, де за переказами мешкали персонажі книги.
 
Поки не повезло і іншим творінням Бортко, наприклад, проекту меморіалу Тараса Бульби. Ідея скульптора полягає в тому, щоб увічнити пам'ять про видатного патріота української землі за допомогою розставлених по всьому периметру державного кордону прикордонних стовпів у формі дерев'яних люльок. Надідея масштабного проекту така: тотемні трубки Бульби не гірше за прикордонників охоронятимуть Україну від сусідського наброду.
 
Нагадаємо, останнім з книжкових героїв, що з'явилися на вулицях українських міст, а саме в Житомирі, став Ларіосик – герой романа Михайла Булгакова «Біла гвардія». З легкої руки київського скульптора Юліана Осташева Ларіон Суржінській повернувся до Житомира (на фото).
 

Ради цього спонсори тоді розщедрилися на півтонни бронзи.
Поділитись

Новини по темі: