29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Культура
  • Житомирський майстер Олег Земнухов представив свої вироби на Сорочинскій ярмарці. ФОТО

Житомирський майстер Олег Земнухов представив свої вироби на Сорочинскій ярмарці. ФОТО

  • 26 серпня, 2008 14:49
З 13 по 17 серпня, в селі Великі Сорочинці, що на Полтавщині, проходив традиційний Сорочинський ярмарок. Описаний ще відомим письменником Миколою Гоголем, сьогодні він відомий не тільки в Україні але і далеко за її межами.

Вже котрий рік збирався його побачити, але тільки цього разу зміг вибратись. І не пошкодував анітрохи! Тим паче, що дістатись ярмарку досить легко. Спочатку - потягом до Миргорода, а звідти кожні 20 хвилин ходять автобуси до В. Сорочинців. З житлом теж ніяких проблем – маючи спальник, вдалось знайти пристойну кімнату в Миргороді за символічну ціну в 10 грн за добу, пише Сергій Роздум, газета "20 хвилин".

Сьогодні ярмарок займає площу у 18 гектарів. На нього приїздить більше тисячі майстрів з усіх куточків України і із-за кордону.

Традиційно, ярмарок відкрився привітаннями організаторів і поважних гостей і освяченням короваю. Потім його міг спробувати кожен бажаючий. А потім, на бричці, запряженій трійкою коней в супроводі охорони з’явився… Микола Гоголь. Вірніш, актор, надзвичайно на нього схожий.

Сам ярмарок справляє незабутнє враження. Навіть цілого дня не вистачило, аби все передивитись. На кожному кроці –унікальні вироби майстрів - вироби з глини і дерева, вишиванки і картини, різноманітні сувеніри і прикраси, витвори ковалів, - виготовлених за унікальними авторськими технологіями. Справжній ексклюзив. Хоча і ціна відповідна. Але перед тим як діставати гаманець, варто поторгуватись і збити ціну – можна навіть вдвічі. А можна просто поспілкуватись з майстрами – ті надзвичайно привітні і охоче розповідають про свої вироби.

Зустрів на ярмарку і житомирського умільця – Олега Земнухова з його конопляним взуттям. Найбільшою популярністю в нього користувалась червоні конопляні черевички.

А погулявши торговими рядами, можна перекусити. Чи відвідати фестиваль народної творчості. Програма доволі насичена і одночасно працювали декілька концертних майданчиків.

Крім ярмарку у Великих Сорочинцях варто відвідати музей Миколи Гоголя і церкву, де його хрестили. Також можна скористатись нагодою і погуляти славнозвісним курортом Миргород. А можна навіть заїхати в Диканьку.

фото Сергій Роздум











Поділитись

Новини по темі: