20 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Мешканка Житомирської області виростила помідор у формі серця. ФОТО

  • 26 серпня, 2008 13:32

Мешканка села Осикове (Житомирська область) щорічно висаджує помідори. Але цього літа урожай здивував жінку.

Серед помідорів, ніби розділених на 11-13 частинок, виріс один - дивної форми, завдовжки близько 20 сантиметрів. Помідор формою нагадує велике серце. А якщо повернути іншою стороною - ніби якась дивовижна черепашка.
 
"Купляла на рінку. Я і не знала, які вони. Купляла, щоб булі дорожчі і кращі. Розсада була красива, вісока така. Та я не знала, які вони будуть. Посадила і доглядала. Підсипала тирси, аби вологу тримала. Хотілося, щоб добрі було. Вродили такі, що й не надіялася. Ніколи таких ще не бачила", - розповідає Вікторія Пацевич, мешканка з. Осикове.
 
Вікторія Іванівна віддала овоч дочці - показати це диво сусідам. Дочка береже його вже три тижні - на насіння.
 
"Всім людям показувала - дійсно, чудо природи! Ми звикли, що у них завжди кругла форма або продольна. А тут - помідор рифльований, а в ньому - 33 поясочки. Такий незвичайний помідор!",
- говорить Станіслава Володимирівна, дочка Вікторії Іванівни.
 
Станіслава Володимирівна бачить в 33-ох часточках помідора певну суть. Жінка говорить: спробувала інші помідори подібної форми: вони - солодкі на смак.
На думку фахівців, появу химерного овоча має наукове пояснення.
 
 
Ольга Оленюк, вчитель біології: "Кожна здорова рослина не повинна мати антагоністичних протиріч, тобто, форма, колір, смак повинні відповідати сорту. В даному випадку ми бачимо зміну чудернацької форми. Цьому можуть сприяти зміни навколишнього середовища. Це може бути сонячне опромінення, температура, недостатня або збільшена кількість вологи. Це могли бути різні хімічні препарати, якими обробляли рослини, засоби захисту рослин. Якщо така рослина трапляється, то обов’язково потрібно вибракувати її. З давніх часів люди казали: "Якщо в тебе в городі вродилось щось не таке, то його треба викинути на сміття. І не збирати з нього насіння".

Автор: Виктория Кучерява, Виталий Синельников, ТРК "ВІК"

 



 









 



Поділитись

Новини по темі: