19 квітня, 2024
Ми в соцмережах

У Житомирі супермаркетам заборонили готувати і продавати салати

  • 14 серпня, 2008 18:06

Супермаркетам міста Житомира до кінця літа заборонено готувати і продавати салати. Таку ухвалу прийняла житомирська санітарно епідеміологічна станція у зв'язку з великою кількістю порушень санітарних норм, повідомляє Бізнес Житомир.

- У зв'язку з жарою термін зберігання продовольчих товарів зменшується, – відзначила в інтерв'ю заступник головного державного санітарного лікаря м. Житомира Галина Шарапа.
 
- А коли салат стоїть на вітрині більше шести годин, то зазвичай може являти собою загрозу для здоров'я людини. Тому ми заборонили виготовлення і реалізацію салатів в теплий період року, пише газета “20 хвилин”.
Проте, є і порушення, люди часто ігнорують заборони.
 
Коли ми на перевірку відбираємо салати, які реалізуються в супермаркетах, то знаходимо велику кількість відхилень за мікробіологічними показниками. Часто в них виявляємо і стафілокок, і стрептокок, і кишкову паличку, і протеї.
 
У першому півріччі при аналізі салатів і кулінарних виробів, які реалізуються в супермаркетах Житомира, було виявлено 68 відхилень. Це в основному забруднені салати. Порушників оштрафували на загальну суму понад  2 тис. грн.
В середньому перевірки проводяться лише раз на півроку. Проте, коли в місті росте рівень кишкових захворювань серед населення, або часто виникають кишкові інфекції, якщо жарка погода може спричинити зменшення термінів придатності продуктів або чоловік, після вживання певних продуктів, потрапив в інфекційне відділення лікарні, то ми перевіряємо магазини частіше.
Поділитись

Новини по темі: