23 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Кримінал
  • Житомирська міліція звинуватила продавців у продажу алкоголю неповнолітнім

Житомирська міліція звинуватила продавців у продажу алкоголю неповнолітнім

  • 12 серпня, 2008 17:25
В Україні продаж алкогольних та тютюнових виробів неповнолітнім заборонено. Однак відповідальність у вигляді накладення штрафу у сумі від  п'яти  до  двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, певно, не можна співставити з масштабами прибутків від продажу спиртних напоїв.

Про це «Журналу Житомира» повідомляє Алла Ващенко, ВЗГ УМВС в Житомирський області.

29-річний продавець одного з магазинів м. Житомира, не задумуючись продає 16-річному підлітку пляшку „Пшеничної”, а що хлопець ще малий – то просить пляшку 0,25 л. Інша 25-річна новоград-волинчанка реалізувала 15-літньому любителю гострих відчуттів – пачку цигарок „Bond”.

Працівниками міліції у ході проведення комплексу профілактичних заходів, спрямованих на попередження пияцтва серед молоді, що тривають на території області з 25 липня по 1 вересня, щодня фіксуються факти продажу неповнолітнім спиртних чи тютюнових виробів.

Звичайно, причини  раннього пияцтва набагато глибші за його зовнішні прояви, однак, у будь-якому разі відповідальність за втягнення дитини у протиправні діяння лежить на дорослих – батьках, вчителях, сусідах, знайомих...

Лише упродовж трьох тижнів до адміністративної відповідальності притягнено близько 400 осіб. Для 26 жителів області є нормальним чаркування з неповнолітніми, дуже часто „добрі” дяді та тьоті пригощають дітей оковитою не просто так.  Наступним кроком стає спонукання до вчинення тих чи інших протиправних дій, як правило, крадіжок. Куди у цей час дивляться їх батьки або особи, що їх замінюють? Питання риторичне.

112 осіб притягнено до адміністративної відповідальності відповідно до статті 184 (Невиконання батьками або особами,  що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей) Кодексу України про адміністративні правопорушення за нехтування батьківськими обов’язками.

50-річна радомишлянка за своїми повсякденними турботами зовсім забула про виховання неповнолітньої дитини. Обділений увагою підліток вирішив завойовувати авторитет серед однолітків, скоюючи правопорушення. З цих же причин вчинив злочин і 15-річний житель Коростенського району.

Працівниками міліції Житомирщини задокументовано майже 80 фактів появи підлітків у громадських місцях у стані алкогольного сп’яніння. Зайве, пояснювати, що до каральних функцій міліціонери вдаються у крайніх випадках. Найчастіше роблять усні зауваження та пропонують повертатись додому.

Подекуди небезпідставно дітям зовсім не хочеться цього робити. 130 осіб, притягнемо до адміністративної відповідальності за  вчинення насильства в сім’ї.

Отож, шановні дорослі, аби не розплачуватись майбутнім, будьте уважними до сьогодення. Не проходьте повз дитячої біди та розпачу, зупиніться й допоможіть.

Поділитись

Новини по темі: