29 березня, 2024
Ми в соцмережах

Тисячі паломників з'їхалися до Бердичева. ФОТО

  • 21 липня, 2008 11:23
Тисячі прочан побували сьогодні у місті Бердичеві Житомирської області з нагоди 252-ї річниці від дня коронації ікони Матері Божої Бердичівської та престольного свята Храму Непорочного зачаття Пресвятої Діви Марії.

Святкова літургія пройшла на площі перед монастирем Босих Кармелітів. В урочистому богослужінні взяли участь Апостольський Нунцій в Україні Іван Юркович, єпископи-ординарії та єпископи-помічники таких дієцезій України, як Києво-Житомирська, Одесько-Сімферопольська, Луцька, Харківсько-Запорізька, Кам'янець-Подільська; єпископ-ординарій з Ірландії Філіп Бойс, вищі настоятелі з Польщі, передає Наталія Міжигурська, кореспондент УКРІНФОРМу.

Нинішнього року на свято завітало чимало почесних гостей, серед яких депутат сейму Республіки Польща, офіційний представник парламенту Польщі Францішек Стефанюк з дружиною, заступник Посла Королівства Нідераландів в Україні Роберт ін ден Бош з дружиною, Генеральний консул Республіки Польща в Луцьку Томаш Янік, Генеральний консул Республіки Польща в Києві Гжегош Опалінські, Генеральний консул Республіки Польща в Мінську Кшиштоф Свідерек, депутати рад різних рівнів і представники обласної та міської влади.

"Свято єднає серця і душі тисяч людей з різних міст силою добра і світлої віри. Чудотворна ікона Матері Божої Бердичівської - це символ увічнення надій і сподівань нашого народу на щасливе майбутнє в єдиній і незалежній Україні. Ми горді, що саме Бердичів є прикладом такого єднання", - сказав бердичівський міський голова Василь Мазур.

Як зазначив голова Бердичівської райдержадміністрації Леонід Бакановський, "паломників кожного року стає все більше й більше, тому що загальнолюдські цінності не мають кордонів". До стародавнього Бердичева ідуть та їдуть паломники з Польщі, Литви, Білорусії, Росії, усіх областей України, щоб вклонитися Образу, який славиться своїми благодатями ще з XVII століття. Cаме тоді київський воєвода Ян Тишкевич віддав свої землі у Бердичеві під храм і монастир, які зобов'язався тут побудувати. Коли в 1634 році було закладено перший камінь нижнього костьолу, на урочистостях була присутня уся родина Тишкевичів. Тоді засновник подарував храму копію ікони, яку здавна вшановували в його родині. Відтоді оточена великою пошаною, Матір Божа Бердичівська обдаровувала віруючих чисельними ласками, тому 23 травня 1647 року її Образ було проголошено чудотворним. Один із святих отців сказав: "Чим для Польщі є Ченстохова, для Литви - Остра Брама, тим для України є пречудовий образ Найблагословеннішої Матері Божої з Бердичева від Босих Кармелітів - столиця і велич нескінченого милосердя та незлічених див опіки".












 
ДОВІДКА: Історія паломництва починається з 17 століття. Саме тоді, після втечі з турецької неволі, управитель Бердичева Януш Тишкевич вирішив на знак подяки Богові побудувати храм. Тишкевич подарував храму ікону Божої Матері, яка відвіку зберігалася в його сім'ї і вважалася чудотворною. Вже в середині 17 ст. слава про чудодійну ікону розповсюджується далеко за межі Речі Посполитої. Бердичівську Мадонну називають заступницею міста і всієї України. Відомості про оздоровлення і зцілення кармеліти записували в спеціальну книгу.
 
У 1753 році Тато Римський дав дозвіл на коронацію ікони, приславши дві золоті корони. Коронація Бердичівської ікони Богоматері відбулася 16 липня 1756 року.
Під час Другої світової війни ікона зникла (можливо згоріла; за іншою версією вона знаходиться в приватній колекції в Польщі).
 
На початку 90-х рр. копію цієї ікони створила художниця з Кракова Божена Муха-Совінськая. Нова ікона в 1997 році була освячена Іваном Павлом ІІ у Кракові, а 19 липня 1998 року з дозволу Понтифіка відбулася урочиста церемонія коронації ікони. Ця найбільша католицька святиня України прикрашала вівтар на київському спорткомплексі «Чайка» під час відвідин Папою Римським України в 2002 році.
Поділитись

Новини по темі: